"Η παιδεία είναι ο δεύτερος ήλιος για τον άνθρωπο" - Πλάτων

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012

Βρικόλακες στην Βουλγαρία;;

Βρέθηκαν σκελετοί βρικολάκων στη Βουλγαρία

Μία περίεργη έκθεση φιλοξενεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Σόφια, όπου εκτίθενται σκελετοί βρικολάκων, όπως πιστεύουν οι αρχαιολόγοι που τους ανακάλυψαν. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν κατά τη διάρκεια εργασιών κοντά στη Μαύρη θάλασσα, δύο σκελετούς "βρικολάκων". Το μακάβριο εύρημα, που εκτιμάται ότι έχει ηλικία 800 ετών, ήρθε στο φως όταν εξερευνούσαν τα ερείπια ενός μοναστηριού στην πόλη Σωζόπολη.«Οι δύο σκελετοί που είχαν μαχαιρωθεί με τις ράβδους δείχνουν μια πρακτική η οποία ήταν κοινή σε ορισμένα βουλγάρικα χωριά ως και την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα» δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στη Σόφια Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ.

Σύμφωνα με τις παγανιστικές πεποιθήσεις, οι άνθρωποι που θεωρούνταν κακοί κατά τη διάρκεια της ζωής τους ενδέχεται να γίνονταν βαμπίρ μετά θάνατον, αν δεν τους έμπηγαν στο στέρνο έναν σιδερένιο ή ξύλινο πάσσαλο πριν θαφτούν.
Πολλοί πίστευαν, επίσης, ότι εάν τούς κάρφωναν μια ράβδο ή πάσσαλο στο φέρετρο θα τους εμπόδιζαν τους να βγουν τα μεσάνυχτα από τους τάφους τους και να τρομοκρατήσουν τους ζωντανούς.

Όπως αποκαλύπτει ο Ντιμιτρόφ τα «βαμπίρ» ήταν συχνά αριστοκράτες και κληρικοί.
«Το παράξενο είναι ότι ανάμεσά τους δεν υπήρχαν γυναίκες. Δεν φοβούνταν τις μάγισσες» λέει.
Παρόλα αυτά τον περασμένο μήνα ερευνητές ανακάλυψαν αυτό που πιστεύουν ότι είναι η σορός μιας γυναίκας «βαμπίρ» στην Βενετία, θαμμένης με ένα τούβλο σφηνωμένο ανάμεσα στα σαγόνια της για να την αποτρέψουν από το να τραφεί από τα θύματα της πανούκλας που σάρωσε την πόλη τον 16ο αιώνα.Ο καθηγητής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, Ματέο Μπορίνι, δήλωσε ότι η ανακάλυψη υποστηρίζει την μεσαιωνική θεώρηση ότι οι βρικόλακες βρίσκονταν πίσω από την εξάπλωση επιδημιών όπως ο Μαύρος Θάνατος.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου