Κείμενο του Άγγελου Σακκέτου
Όταν η Ελληνική Μυθολογία μιλούσε για τη φωτιά που πήρε ο Προμηθέας από τους θεούς και την έδωσε στους ανθρώπους, ίσως το γεγονός θεωρείτο υπερβολικό ή αναξιόπιστο. Ιδού, όμως, ένα σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», που επαληθεύει το γεγονός!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..
ΟΛΟΙ έχουμε διαβάσει για τον Προμηθέα, που ήταν γιος του Τιτάνα Ιαπετού και της Ωκεανίδας Κλυμένης, αδελφός του Άτλαντα, του Επιμηθέα και του Μενοίτιου και πατέρας του Δευκαλίωνα, του Λύκου, του Έλληνα, της Θήβης κ.ά. Ως σύζυγός του αναφέρεται η Κλυμένη ή Κελαινώ. Ο Προμηθέας, που τ' όνομά του δείχνει την πρόνοια και τη σύνεση, έπλασε, παίρνοντας λάσπη απ' τη γη, τον άνθρωπο, αλλά δεν κατόρθωσε να του φυσήξει την πνοή της ζωής. Έμενε έτσι ένα πήλινο άψυχο άγαλμα ο άνθρωπος. Η Αθηνά, θέλοντας να βοηθήσει τον Προμηθέα στην τελειοποίηση του έργου του, τον πήγε στον ουρανό, όπου όλα τα πλάσματα είχαν εμψυχωθεί απ' τη φωτιά.
Πήρε λοιπόν ένα σπινθήρα και τον έβαλε μέσα σ' ένα κομμάτι ξύλο από δέντρο, που η ψίχα του καιγόταν αργά και μετέφερε κρυφά το κλοπιμαίο του στη γη. Ο σπινθήρας της ουράνιας φωτιάς έδωσε ψυχή στο άγαλμα και ο Προμηθέας έβαλε μέσα στην ψυχή αυτή τη δειλία του λαγού, την πανουργία της αλεπούς, την αλαζονεία του παγωνιού, την αγριότητα της τίγρης και τη δύναμη του λιονταριού κι έφτιαξε τον άνθρωπο. Ο Προμηθέας πλήρωσε με σκληρή τιμωρία την πράξη του αυτή. Ο Δίας τον έδεσε πάνω σ' ένα πανύψηλο βουνό του Καυκάσου και έστειλε έναν αετό κοντά του να του τρώει το συκώτι, που συνέχεια ανανεωνόταν. Η φοβερή αυτή ποινή θα κρατούσε τρεις χιλιάδες χρόνια, μετά όμως από τριάντα χρόνια, ο Ηρακλής απελευθέρωσε το ένδοξο αυτό θύμα, που δέχτηκε θείες τιμές στη γη απ' τους ανθρώπους. Για τον Προμηθέα έγραψαν πολλοί αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς και ποιητές. Ο Αισχύλος διηγείται ότι ο Προμηθέας πήρε μέρος στον πόλεμο των Τιτάνων και των θεών, βοηθώντας το Δία να νικήσει με τις φρόνιμες και χρήσιμες συμβουλές του. Αντέδρασε όμως, όταν ο Δίας άρχισε να σχεδιάζει να εξολοθρέψει τους ανθρώπους. Έτσι πήγε στη γη μεταφέροντας τη φωτιά, που έσωσε τους ανθρώπους και δίδαξε σ' αυτούς τη χρήση της και τις επιστήμες.
Ο Προμηθέας λατρευόταν πολύ απ' τους αρχαίους Έλληνες, μαζί με τον Ήφαιστο και την Αθηνά. Ακόμα τον λάτρευαν σε μια γιορτή που γινόταν προς τιμή του τα Προμήθεια.
Οι καλλιτέχνες τον παρίσταναν στην αρχή σαν νέο, αργότερα όμως ηλικιωμένο με γενειάδα, να στέκεται όρθιος, με κρίκους στα χέρια πάνω σ' ένα βράχο, ενώ μπροστά του ο αετός του κατάτρωγε το στήθος. Ο μύθος του Προμηθέα ήταν πηγή έμπνευσης του Αισχύλου, που έγραψε τρεις τραγωδίες, τον "Προμηθέα Λυόμενον", τον "Προμηθέα Πυρφόρο" και τον "Προμηθέα Δεσμώτη".
Απ' αυτές μόνο ο "Προμηθέας Δεσμώτης" σώζεται σήμερα κι αναφέρεται στην τιμωρία του απ' το Δία. Γράφτηκε απ' τον Αισχύλο ανάμεσα στα χρόνια 475 και 468 π.Χ.
Σήμερα όμως αμφισβητείται από μερικούς αν πράγματι είναι έργο του Αισχύλου η τραγωδία αυτή ή γράφτηκε από κάποιο νεότερο σοφιστή.
ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ «ΤΑ ΝΕΑ»
Ας διαβάσουμε τώρα τι γράφει σήμερα (3 Απριλίου) η εφημερίδα «Τα Νέα»!
Βάπτισμα του πυρός
Ο Προμηθέας μάς χάρισε τη φωτιά «πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια»
Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε το πρώτο «βάπτισμα του πυρός»: πρόκειται για τη στιγμή που οι πρόγονοί μας άρχισαν να… τιθασεύουν τη φωτιά προκειμένου να μαγειρέψουν και να φάνε στην προϊστορική «κουζίνα» τους. Τώρα στοιχεία που ήλθαν στο φως σε σπηλιά της Νότιας Αφρικής δείχνουν ότι η πρώτη αυτή «καυτή» στιγμή αποτέλεσε γεγονός πριν από τουλάχιστον ένα εκατομμύριο έτη. Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» ρίχνουν και πάλι (κυριολεκτικώς) λάδι στη φωτιά της επιστημονικής διαμάχης σχετικά με το αν η πορεία της εξέλιξης του ανθρώπου άλλαξε για πάντα εξαιτίας της… μαγειρικής.
Η εξελικτική θεωρία του μαγειρέματος
Η εξελικτική θεωρία του… μαγειρέματος έχει εκφραστεί από τον Ρίτσαρντ Ράνγκαμ, καθηγητή Βιολογικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ο καθηγητής Ράνγκαμ υποστηρίζει ότι η σύλληψη της μαγειρικής οδήγησε ουσιαστικώς στην εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου. Όπως λέει, η συγκεκριμένη μέθοδος προετοιμασίας της τροφής έχει πολλά πλεονεκτήματα: η τροφή γίνεται πιο νόστιμη, πιο εύκολη στην πέψη ενώ ο οργανισμός μπορεί να εξαγάγει αποτελεσματικότερα και ταχύτερα ενέργεια από τα υλικά του γεύματος. Όλες αυτές οι παράμετροι είναι άκρως σημαντικές προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε ενέργεια ενός μεγάλου, «πεινασμένου» εγκεφάλου ο οποίος διαφορετικά θα έπρεπε να… τρώει τον χρόνο του μασώντας ωμή τροφή επί ώρες.
Σύμφωνα με τον δρα Ράνγκαμ το μαγείρεμα επέτρεψε στους προγόνους μας να αναπτύξουν μεγαλύτερο εγκέφαλο οδηγώντας τελικώς στον σύγχρονο άνθρωπο. Η ελεγχόμενη χρήση της φωτιάς, αναφέρει ο καθηγητής, αποτέλεσε το σημαντικότερο ορόσημο στην ανθρώπινη εξέλιξη σε σύγκριση με την ανάπτυξη της γεωργίας ή την κατανάλωση κρέατος. Σύμφωνα με τη θεωρία του η μαγειρεμένη τροφή επέτρεψε την εξέλιξη του προγόνου μας Homo erectus πριν από περίπου 1,9 εκατομμύρια χρόνια. Ο Homo erectus διέθετε εγκέφαλο 50% μεγαλύτερο από τον αμέσως προηγούμενο πρόγονο του ανθρώπου, τον Homo habilis.
Ωστόσο, η υπόθεση αυτή είχε δεχθεί έντονη κριτική, καθώς σύμφωνα με τους σκεπτικιστές δεν ενισχυόταν από αρχαιολογικά ευρήματα. Αν όντως οι πρόγονοί μας μαγείρευαν τακτικά, δεν θα έπρεπε να είχαμε βρει τα απολιθωμένα «τζάκια» τους;
Πηγή: http://www.sakketosaggelos.gr/Article/2386/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου