"Η παιδεία είναι ο δεύτερος ήλιος για τον άνθρωπο" - Πλάτων

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Η Αλεξάνδρεια χτίστηκε βάσει της κίνησης του Ήλιου στα γενέθλια του Μ. ΑλεξάνδρουΗ πόλη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο εξ αρχής χτίστηκε με τρόπο τέτοιο που το βασικό πολεοδομικό σχέδιό της να ευθυγραμμίζεται με την κίνηση του ήλιου στον ουρανό κατά τη μέρα της γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύμφωνα με δύο Ιταλούς ερευνητές που συνδυάζουν την μελέτη της αρχαιοαστρονομίας με την πολεοδομία.Οι Τζούλιο Μάλι και Λουίζα Φέρο του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, μελέτησαν τοπογραφικά την πόλη και τον προσανατολισμό του ορθογώνιου πολεοδομικού πλέγματός της, ο κεντρικός διαμήκης άξονας του οποίου ήταν ευθυγραμμισμένος με την πορεία του ήλιου. Υποπτευόμενοι ότι η σχεδίαση της Αλεξάνδρειας σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο αστρονομικό γεγονός, οι Ιταλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν λογισμικό προσομοίωσης για να αναπαραστήσουν την πορεία του ήλιου κατά την ημέρα γέννησης του Αλεξάνδρου. Έτσι, ανακάλυψαν ότι η αυτή η εκτιμώμενη πορεία παρεκκλίνει λιγότερο από μισή μοίρα από την χάραξη της κεντρικής λεωφόρου της αρχαίας πόλης.

Επίσης βρήκαν ότι το «βασιλικό άστρο», ο «Βασιλίσκος» (ο άλφα του Λέοντα), το λαμπρότερο άστρο στον αστερισμό του Λέοντα, ο οποίος μελετήθηκε ιδιαίτερα από τον Πτολεμαίο, είχε μια παρόμοια ευθυγράμμιση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελούσε συνήθη πρακτική στην αρχαιότητα ο πολεοδομικός σχεδιασμός μιας νέας πόλης ή σημαντικού μνημείου (π.χ. της Πυραμίδας της Γκίζας) να βασίζεται σε σημαδιακά αστρονομικά συμβάντα. Οι Ιταλοί αρχιτέκτονες πιστεύουν ότι η ευθυγράμμιση της Αλεξάνδρειας με τη γέννηση του Αλεξάνδρου ήταν ένας τρόπος να αναδειχτεί η ισχύς του τελευταίου.

Μάλιστα οι ερευνητές προτίθενται να αναζητήσουν αν κάτι ανάλογο έχει συμβεί και σε άλλες πόλεις που ιδρύθηκαν προς τιμή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην αχανή επικράτεια της αυτοκρατορίας του. Η Αλεξάνδρεια υπήρξε το πρότυπο για μια σειρά από ελληνιστικές πόλεις που χτίστηκαν κι αυτές ως βασιλικές πόλεις.

Εξάλλου, οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι μελετούν την αρχαία Αλεξάνδρεια (που ιδρύθηκε το 331 π.Χ.) σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τον τάφο του Αλεξάνδρου. Οι Ιταλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι νέες αναλύσεις τους θα βοηθήσουν σε αυτή την έρευνα.

Πηγή:  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=168992&catid=3


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου