"Η παιδεία είναι ο δεύτερος ήλιος για τον άνθρωπο" - Πλάτων

Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012

Άστρο «φλερτάρει» με τη μαύρη τρύπα του γαλαξία μας

Η ανακάλυψη θα επιτρέψει τον έλεγχο της θεωρίας του Αϊνστάιν


Στο κέντρο του γαλαξία μας είναι ένα «περίεργο» μέρος με άστρα, απομεινάρια αυτών και μια μεγάλη τρύπα να δεσπόζει μεταξύ τους. 
Ωστόσο, γύρω από αυτήν η κατάσταση που επικρατεί δεν είναι εύκολο να παρατηρηθεί καθώς οι μαύρες τρύπες έχουν τόσο υψηλή πυκνότητα που τίποτε, ούτε το φως, δεν μπορεί να δραπετεύσει από την ελκτική δύναμή τους. Έτσι, δεν μπορούν να γίνουν άμεσα ορατές, αλλά ανιχνεύονται έμμεσα, μέσω της βαρυτικής επίδρασής τους στα κοντινά άστρα.

Αμερικανοί αστρονόμοι, όμως, ανακάλυψαν ένα ασυνήθιστο άστρο που βρίσκεται σε τρομερά κοντινή τροχιά γύρω από την μαύρη τρύπα. Το άστρο, γνωστό ως S0-102, κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από την μαύρη τρύπα σε μόλις 11,5 χρόνια, λιγότερα από κάθε άλλο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Το κοντινότερο που είχε βρεθεί έως τώρα γύρω από την μαύρη τρύπα, ήταν το άστρο S0-2, του οποίου η πλήρης τροχιά διαρκεί 16 χρόνια.Η νέα ανακάλυψη που έγινε από ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής την καθηγήτρια αστροφυσικής Αντρέα Γκετζ, είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς, όπως πιστεύουν, θα επιτρέψει τον έλεγχο των προβλέψεων της θεωρίας του Αϊνστάιν με τον έλεγχο του ιστού του χωροχρόνου γύρω από τις μαύρες τρύπες.

Η θεωρία γενικής σχετικότητας προβλέπει ότι η τεράστια μάζα των μαύρων τρυπών διαστρεβλώνει το χωρόχρονο στη «γειτονιά» τους. Έτσι, πρώτη φορά θα μπορέσει να ελεχθεί η θεωρία κοντά σε μια μαύρη τρύπα.

Το γαλαξιακό κέντρο και η μαύρη τρύπα βρίσκονται στον αστερισμό του Τοξότη. Έως τώρα έχουν βρεθεί περίπου 3.000 άστρα που περιφέρονται σε διάφορες αποστάσεις γύρω από την μαύρη τρύπα, συνήθως με τροχιές πάνω από 60 χρόνια.

«Ο συνδυασμός των άστρων S0-102 και S0-2 θα αποκαλύψει για πρώτη φορά την πραγματική γεωμετρία του χώρου και του χρόνου γύρω από μια μαύρη τρύπα. Αυτή η μέτρηση δεν μπορεί να γίνει μόνο με ένα άστρο», σημειώνει η Αντρέα Γκετζ.«Σήμερα, ο Αϊνστάιν βρίσκεται σε κάθε iPhone, με την έννοια ότι το σύστημα GPS δεν θα δούλευε χωρίς τη θεωρία του. Αυτό που θέλουμε να εξακριβώσουμε, είναι αν το κινητό τηλέφωνο θα δούλευε επίσης τόσο κοντά σε μια μαύρη τρύπα», δήλωσε ο ερευνητής Λίο Μέγιερ. Οι νέες παρατηρήσεις θα γίνουν με το Τηλεσκόπιο των Τριάντα Μέτρων (ΤΜΤ), που θα τεθεί σε λειτουργία την επόμενη δεκαετία.

Το άστρο S0-102 εντοπίστηκε με τη βοήθεια ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο οπτικά τηλεσκόπια, του Κεκ στο ηφαιστειακό όρος Μάουνα Κέα της Χαβάης (πρόκειται για δύο «δίδυμα» τηλεσκόπια των δέκα μέτρων το καθένα). Το άστρο αυτό, όπως και το δεύτερο κοντινότερο στη μαύρη τρύπα S0-2, έχουν ελλειπτικές τροχιές και το δεύτερο είναι 15 φορές πιο φωτεινό από το πρώτο.Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ίδια αστρονόμος, έδειξε το 1998 ότι μια τεράστια μαύρη τρύπα «κρύβεται» στο κέντρο του γαλαξία μας, σε απόσταση περίπου 26.000 ετών φωτός από τη Γη και έχει μάζα κατά προσέγγιση 4 εκατ. φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας.

Το 2000, για πρώτη φορά, εντόπισε άστρα να επιταχύνονται γύρω από την μαύρη τρύπα υπό την ελκτική δύναμή της, ενώ πέντε χρόνια αργότερα τράβηξε την πρώτη καθαρή φωτογραφία του γαλαξιακού κέντρου και της περιοχής γύρω από την μαύρη τρύπα.

http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/423895/astro-flertarei-me-ti-mauri-trupa-tou-galaxia-mas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου