"Η παιδεία είναι ο δεύτερος ήλιος για τον άνθρωπο" - Πλάτων

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

Εντυπωσιακά «παγωμένα λουλούδια» στον Αρκτικό ωκεανό!Πηγή: http://on-news.gr/2012/12/17/entiposiaka-pagomena-louloudia-ston-arktiko-okeano/

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής Jeff Bowman και ο καθηγητής του Deming Jody έλαβαν αυτές τις εντυπωσιακές εικόνες, ενώ εργάζονταν σε μια μελέτη που συνδυάζει την ωκεανογραφία, τη μικροβιολογία και τις πλανητικές επιστήμες στον κεντρικό Αρκτικό Ωκεανό…

Το ενδιαφέρον τους εντοπίζεται στη μελέτη των «παγωμένων λουλουδιών» του ωκεανού, ένα περίεργο φαινόμενο που αναπτύσσεται από τις ατέλειες του παγετού στην επιφάνεια του πάγου, σε ακραίες θερμοκρασίες υπό το μηδέν, που πλησιάζουν τους -22 βαθμούς Κελσίου.

Στις παγωμένες αυτές δομές έχουν βρεθεί, μάλιστα, διάφοροι μικροοργανισμοί, πολλοί περισσότεροι από αυτούς που υπάρχουν κάτω από το νερό, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε «λουλούδι» είναι ουσιαστικά ένα προσωρινό οικοσύστημα που δεν διαφέρει πολύ από αυτό ενός κοραλλιογενούς υφάλου.


Νέος πάγος αναπτύσσεται ανάμεσα στις μεγάλες ανοικτές ρωγμές της ήδη παγωμένης επιφάνειας του νερού και με τη βοήθεια του αέρα σχηματίζονται ατέλειες που παίρνουν εν τέλει το σχήμα του λουλουδιού!

Οι κοίλες έλικες αυτών των «παγωμένων λουλουδιών» αρχίζουν σιγά σιγά να τραβούν υγρασία από την επιφάνεια του πάγου, ενσωματώνοντας αλάτι, θαλάσσια βακτήρια αλλά και άλλες ουσίες καθώς μεγαλώνουν.

Το θέαμα είναι εντυπωσιακό και αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια που συμβαίνουν στον πλανήτη, καταδεικνύοντας τη μαγεία αλλά και το μεγαλείο της φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου