"Η παιδεία είναι ο δεύτερος ήλιος για τον άνθρωπο" - Πλάτων

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Τα γούρια της Πρωτοχρονιάς


Η καλή τύχη, και το αίσιο ξεκίνημα μιας καλής περιόδου είναι αυτά που προσδιορίζουν τη 2η γιορτή, τη μεσαία γιορτή του δωδεκαημέρου που είναι η Πρωτοχρονιά.
Όλες οι πράξεις όσες μαρτυρούνται στην παράδοση μας και όλες όσες γίνονται σήμερα αποσκοπούν κυρίως σε αυτό, στον αίσιο προσδιορισμό της τύχης.




Τα γούρια της Πρωτοχρονιάς στην Ελληνική παράδοση

Το αμίλητο νερό

Σύμφωνα με το έθιμο - το οποίο ισχύει ακόμα σε μερικά μέρη -το πρωί της Πρωτοχρονιάς οι κοπέλες πήγαιναν στην βρύση του χωριού να πάρουν το «αμίλητο νερό» για να το πάνε σπίτι.
Φθάνοντας στη βρύση, έριχναν μέσα σιτάρι ή τυρί και έλεγαν: «Όπως τρέχει το νερό, να τρέχει το μπερκέτι στο σπίτι μας».
Μετά γύριζαν στο σπίτι με το νερό, και χωρίς να βγάλουν τσιμουδιά έλεγαν ''Χρόνια πολλά'' στους δικούς τους. Το ‘‘αμίλητο νερό’’ το έχυναν στις τέσσερις γωνιές του σπιτιού, για να τρέχουν όλη τη χρονιά τα καλούδια σαν το νερό.

Το σπάσιμο του ροδιού

Το σπάσιμο του ροδιού το όποιο σήμερα πολλές νοικοκυρές το αποφεύγουν για να μην λερώσει τα χαλιά με τα κόκκινα ζουμιά του, στον παραδοσιακό μας πολιτισμό το έσπαγαν στην είσοδο του σπιτιού για να φέρει γονιμότητα στο σπίτι και φώναζαν και τις κότες να φάνε τα σπόρια που έπεσαν κάτω για να είναι γόνιμες όλο το χρόνο.

Η μαλλιαρή πέτρα

Η μαλλιαρή πέτρα ήταν μια πέτρα που είχε επάνω της μούσκλια (μούσκλι η δύναμη της αναβλάστησης) την οποίαν έπαιρναν από το ποτάμι ή από τη βρύση του χωριού, την άφηναν δίπλα στο κατώφλι και την πατούσαν πριν μπουν στο σπίτι.

Ένα άλλο έθιμο ήταν το πάτημα του σίδερου ή του ηνίου που το βγάζανε από το αλέτρι ή των κλειδιών που τα πάταγαν μπαίνοντας με το δεξί πόδι όταν γύριζαν από την εκκλησία.

Η φροντίδα των ζώων

Σε πολλές περιοχές πίστευαν ότι όταν θα περάσει ο Άη Βασίλης θα ρωτήσει πρώτα τα ζώα αν είναι καλοταϊσμένα κι αν δεν ήταν δεν θα ευλογούσε το σπίτι. Γι αυτό πήγαιναν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τα φρόντιζαν - τα ξύστριζαν, τα πότιζαν και τα καλοτάιζαν, για να μην πούνε τα παράπονα τους στον Άη Βασίλη.

Πηγή: http://www.astrology.gr/ENALLAKTIKI-GONIA/item/38300-ta-goyria-tis-protohronias-kai-o-ai-vasilis#ixzz2GesJhtEV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου