"Η παιδεία είναι ο δεύτερος ήλιος για τον άνθρωπο" - Πλάτων

Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013

Είναι ο Ίασπις, της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, το Ποτήριο του Μυστικού Δείπνου;

Υπό Γεωργίου - Μιχαήλ Δ. Καραχάλιου.

Τον Αύγουστο του 2008 κάποιοι ερευνητές ζήτησαν από ίδρυμα του εξωτερικού να χρηματοδοτήσει την έρευνά τους για τον εντοπισμό του Ιάσπιδος, ενός δισκοπότηρου, το οποίο οι Γερμανοί στην κατοχή αναζητούσαν επειδή θεωρούσαν ότι είναι το Άγιο Ποτήριο του Μυστικού Δείπνου, το γνωστό στους δυτικούς ως ιερό Graal. Το όλο θέμα στηρίζεται στην << Διαθήκη Ιωάννου του Βαπτιστού >>,
το χειρόγραφο της οποίας μαζί με τον Ίασπιν μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη κάποιοι μοναχοί του ΣΤ’ μ. Χ. αιώνα από την Έδεσσα της Συρίας. Το χειρόγραφο μαζί με το κειμήλιο ( Άγιο Ποτήριο ) το παρέδωσαν οι μοναχοί στον Αυτοκράτορα Μαυρίκιο. Η Διαθήκη Ιωάννου του Βαπτιστού αναφέρει τον Ίασπιν ως το σκεύος με το οποίο έπινε νερό ο Ιωάννης ο Βαπτιστής και το οποίο χάρισε μέσα από την φυλακή, μέσω του Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, στον Χριστό, που ήταν συγγενής του από την πλευρά των μητέρων τους. Το κείμενο της Διαθήκης Ιωάννου του Βαπτιστού το εξέδωσε ο Du Cange κατά τον 17ο αιώνα πριν την έναρξη της έκδοσης του Corpus. Ένα αντίτυπο της έκδοσης αυτής βρήκα σε βιβλιοθήκη στην Ιταλία. Τον Ίασπιν ο Αυτοκράτωρ Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος τον περιέβαλε με χρυσό στεφάνι στο στόμιο, δύο λαβές με μορφή δρακόντων, και κολονάτη βάση. Έτσι ο Ίασπις έλαβε την σημερινή μορφή του και στάλθηκε ως δώρο από τον Αυτοκράτορα στην Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.

Σημείωση: Ίσως ο Ίασπις είναι ο λόγος που ο Κάρολος της Αγγλίας επισκέπτεται την Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος συχνά. Οι Άγγλοι σέβονται στο έπακρο την παράδοση για το Ποτήριο του Μυστικού Δείπνου, το οποίο αποκαλούν Holy Grail.

Πηγή:  http://hellinomnimon.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου