"Η παιδεία είναι ο δεύτερος ήλιος για τον άνθρωπο" - Πλάτων

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Βρέθηκε Πλανήτης με Πυκνότητα «Φελιζόλ»


Τα στελέχη της αποστολής του διαστημικού
τηλεσκοπίου Kepler ανακοίνωσαν ότι τον τελευταίο καιρό ανακαλύπτονται συνεχώς πλανήτες με εντυπωσιακά και εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από άλλους. Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία πλανητών και, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ορισμένοι από αυτούς είναι τόσο «παράξενοι» που ξεπερνούν κατά πολύ ακόμη και εκείνους που έχουν δημιουργήσει οι συγγραφείς και οι σεναριογράφοι επιστημονικής φαντασίας.
Τεράστια γκάμα«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει τεράστια ποικιλία στα είδη των πλανητών γεγονός που μας έχει εκπλήξει» ανέφερε σε επιστημονικό συνέδριο στο Λονδίνο ο Ουίλιαμ Μπορούκι, στέλεχος της NASA και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της αποστολής Kepler. To διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler ασχολείται αποκλειστικά με τον εντοπισμό πλανητών και έχει μέχρι σήμερα υποδείξει την ύπαρξη 2.740 εξωπλανητών - για 114 εξ αυτών έχει γίνει επιβεβαίωση της ύπαρξής τους «Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει τελικά επιβεβαίωση για το 90% των υποψηφίων πλανητών» υποστήριξε ο Μπορούκι.Εξωτικοί πλανήτες«Έχουμε αρχίσει να ανακαλύπτουμε ηλιακά συστήματα στα οποία υπάρχουν περισσότεροι του ενός πλανήτες. Μέχρι τώρα όλοι αυτοί οι πλανήτες είναι πολύ διαφορετικοί από εκείνους στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Η μελέτη διαφόρων δεδομένων όπως η τροχιά ενός πλανήτη καθώς και η ανάλυση του φωτός που απορροφά η ατμόσφαιρά του, αποκαλύπτει την ύπαρξη μιας πολύ μεγάλης ποικιλίας πλανητών, πολύ μεγαλύτερης από εκείνης που προέβλεπαν οι ειδικοί όταν ξεκινούσε η αποστολή» ανέφερε ο Μπορούκι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που οργάνωσε η Βασιλική Εταιρεία της Βρετανίας.


Ο επιστήμονας προσέθεσε ότι «έχουμε εντοπίσει έναν πλανήτη με πυκνότητα παρόμοια με εκείνη του φελιζόλ. Θα μπορούσες να τοποθετήσεις αυτόν τον πλανήτη σε μια θάλασσα και αυτός να επιπλέει πάνω της. Έχουμε βρει πλανήτη με πυκνότητα 50% μικρότερη και από τον πλανήτη-φελιζόλ. Η γκάμα των πυκνοτήτων στους πλανήτες ξεπερνά κάθε φαντασία. Έχουμε βρει πλανήτη με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης και πυκνότητα παρόμοια με αυτή του σιδήρου. Βρίσκεται σε τροχιά τόσο κοντά στο μητρικό του άστρο που ολοκληρώνει την περιστροφή γύρω από αυτό σε λιγότερο από 24 ώρες. Είναι τόσο υψηλές οι θερμοκρασίες εκεί, τα πάντα θα είναι λιωμένα. Πρέπει να υπάρχουν ωκεανοί λάβας και πιθανά λιωμένος σίδηρος. Όσον αφορά το μέγεθος έχουμε εντοπίσει πλανήτες με μέγεθος παρόμοιο με εκείνο της Σελήνης και πλανήτες πολλές φορές μεγαλύτερους από τον Δία. Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν πλανήτες με μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό του Δία και ότι από αυτό το μέγεθος και μετά η μεγαλύτερη μάζα αυξάνει την πυκνότητα ενός πλανήτη και όχι τον όγκο του. Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλοί μεγαλύτεροι πλανήτες και δεν γνωρίζουμε ακόμη το πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό» κατέληξε ο Μπορούκι.

Πηγή:  http://www.tsekouratoi.gr/2013/03/blog-post_3502.html#ixzz2NQ8r0qvM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου