"Η παιδεία είναι ο δεύτερος ήλιος για τον άνθρωπο" - Πλάτων

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Πρωταπριλιά


Ένα ευρωπαϊκό έθιμο που τηρείται από τον Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα. Στην Ελλάδα είναι γνωστή ως «Πρωταπριλιά»,στη Βρετανία ως «April Fools Day» (η μέρα των τρελών).Επίσης ως «Poisson D’Avril» ,(το ψάρι του Απριλίου) για τους Γάλλους,καθώς και σαν «Aprilscherz»για τους Γερμανούς.







ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Η προέλευση του εθίμου δεν είναι βέβαιη. Αρκετοί επιμένουν πως οι ρίζες του βρίσκονται στους Κέλτες και τους Ρωμαίους, είτε στην Ελλάδα της κλασικής εποχής. Άλλοι πάλι,θεωρούν πως η «κοιτίδα» του εθίμου με τη σημερινή μορφή είναι η Μεσαιωνική Γαλλία.

ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΗ
Οι Ρωμαίοι είχαν τη γιορτή της «Κοροϊδίας και του Ξεγελάσματος» της Ρωμαϊκής θεάς VENUS (Αφροδίτης),και τη γιορτή Ιλαρία, που γιορταζόταν λίγες μέρες μετά την εαρινή ισημερία.

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες,η Πρωταπριλιά είναι η 12η ημέρα μετά την εαρινή ισημερία, μέρα αφιερωμένη στο Θεό Διόνυσο και τη Θεά Αφροδίτη, οπότε οι αρχαίοι Έλληνες επιδίδονταν σε «πικάντικους» εορτασμούς.Επίσης,σύμφωνα με την αντίληψη ότι η ψευδολογία ξεγελά και εμποδίζει τις βλαπτικές δυνάμεις, το ψέμα της Πρωταπριλιάς είναι «ένα σκόπιμο ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την αγροτική παραγωγή»,όπως υποστηρίζει ο λαογράφος Δ.Λουκάτος.

ΚΕΛΤΕΣ-1ηΑπρίλη, η μέρα του ψαρά.
«Poisson D’Avril». Την 1η Απριλίου ξεκινούσε επίσημα η περίοδος αλιείας των Κελτών. Καθώς όμως «του κυνηγού και του ψαρά το πιάτο,δέκα φορές είν’αδειανό και μια φορά γεμάτο»,οι Κέλτες ψαράδες «φούσκωναν»τα λόγια για την ψαριά της ημέρας!

ΓΑΛΛΙΑ-η επικρατέστερη εκδοχή
Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η «1η Απριλίου». Την χρονιά αυτή όμως,αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή, αυτό, δεν το δέχτηκαν όλοι.Έτσι,κάποιοι συνέχιζαν να γιορτάζουν, την πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα (συνήθως ψάρια)για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο και ονομάστηκε To "Ψάρι του Απριλίου".

Πηγή:  Της Ψυχής τα "Μύθια"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου