"Η παιδεία είναι ο δεύτερος ήλιος για τον άνθρωπο" - Πλάτων

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ο Αστεροειδής και οι Μετεωρίτες της 15ης Φεβρουαρίου

Αποκαλυπτικά video για τη διέλευση του αστεροειδούς, αλλά και για την πτώση των μετεωριτών στη Ρωσία στις 15/2/2012.

Τελικά, ο αστεροειδής 2012 DA14, που αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας, πέρασε και ... ευτυχώς προσπέρασε. Όμως, εντυπωσιακή αλλά κι επικίνδυνη ήταν και η βροχή από τα θραύσματα του μετεωρίτη που έπεσαν στη Ρωσία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Ουραλίων.

 Ας ρίξουμε μια ματιά και στα 2 αυτά συμβάντα, ξεκινώντας από τη βροχή μετεωριτών στη Ρωσία, καθώς αυτή έγινε πρώτη.


Οι μετεωρίτες, οι οποίοι έπεσαν στην περιοχή των Ουραλίων Ορέων, προκάλεσαν τον τραυματισμό σχεδόν 1.000 ανθρώπων, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσελιάμπινσκ, ο Μιχαήλ Γιούρεβιτς, τον οποίο επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Όταν ο μετεωρίτης πέρασε πάνω από περιοχή της κεντρικής Ρωσίας και φλεγόμενα κομμάτια του συνετρίβησαν στο έδαφος, παράθυρα θρυμματίστηκαν, άρχισαν να ηχούν συναγερμοί και οι πολίτες πανικοβλήθηκαν.

Κάτοικοι που πήγαιναν στις δουλειές τους στην Τσελιάμπινσκ είπαν ότι άκουσαν έναν ήχο που έμοιαζε με έκρηξη, είδαν ένα λαμπρό φως και ένιωσαν να τους χτυπάει ένα ωστικό κύμα, όπως μετέδωσε ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στη βιομηχανική πόλη, 1.500 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. Ο μετεωρίτης, αφήνοντας μια μεγάλη ουρά λευκής σκόνης στον ουρανό που ήταν ορατή από απόσταση 200 χλμ. στην Γεκατερίνμπουργκ, προκάλεσε μια 'βροχή' βράχων.

Κάποιοι αναφέρουν πως τον κομήτη τον διέλυσε η Ρωσία με πύραυλο, κατά την είσοδο του στην ατμόσφαιρα της Γης...
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μόνο με 1.000 τραυματίες και υλικές ζημιές, τελικά τη γλιτώσαμε φθηνά....

Ακολουθούν τα 4 video από το Youtube, και τα συμπεράσματα δικά σας...









Ένας αστεροειδής μεγέθους περίπου μισού ποδοσφαιρικού γηπέδου πέρασε το απόγευμα της Παρασκευής σε απόσταση… αναπνοής από τη Γη κι έγινε ορατός από την ανατολική Ευρώπη. 

Το πέρασμά του αστεροειδή μεταδόθηκε ζωντανά με εικόνες που κατέγραψαν τα τηλεσκόπια της Αυστραλίας και της Ευρώπης. Η ονομασία του αστεροειδούς είναι 2012 DA14, αφού ανακαλύφθηκε πέρυσι από Ισπανούς αστρονόμους στο παρατηρητήριο Λα Σάγκρα και έχει διάμετρο περίπου 45 μέτρα.

Ο αστεροειδής είναι αρκετά μεγάλος, ώστε θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη εάν προσέκρουε στη Γη, κάτι που οι επιστήμονες της NASA απέκλεισαν από πριν. Οι επιστήμονες ήταν καθησυχαστικοί, ενώ σύμφωνα με αστρονόμους η βροχή μετεωριτών στη Ρωσία δεν σχετίζεται με το πέρασμα του αστεροειδούς από τον πλανήτη μας και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ο DA14 πέρασε, σε απόσταση περίπου 27.650 χιλιομέτρων από τη Γη, και ήταν ορατός, με τη βοήθεια των τηλεσκοπίων, σε ένα μεγάλο μέρος του ανατολικού ημισφαιρίου.


Ο αστεροειδής κινούνταν με 7,8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο και σύμφωνα με τους αστρονόμους είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν περάσει τόσο κοντά από τον πλανήτη μας. Αποτελεί, επίσης, ένα από τα αντικείμενα που θα περάσουν τόσο κοντά από τη Γη μέσα στον επόμενο αιώνα.

Αν υπήρχε περίπτωση πρόσκρουσης η ισχύς της θα απελευθέρωνε ενέργεια 2,5 μεγατόνων TNT, όσο ένα ισχυρό πυρηνικό όπλο.

Ένα τέτοιο συμβάν έχει καταγραφεί και στο πρόσφατο παρελθόν: το 1908, ένας αστεροειδής ή κομήτης διαμέτρου 30-40 μέτρων έπεσε στην ακατοίκητη περιοχή της Τουνγκούσκα στη Σιβηρία και ισοπέδωσε 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους. Ακόμα και σήμερα, χιλιάδες πεσμένα δέντρα απλώνονται ακτινωτά από το σημείο της πρόσκρουσης. Κρατήρας και υπολείμματα δεν βρέθηκαν ποτέ, καθώς το εισερχόμενο αντικείμενο εξερράγη στην ατμόσφαιρα και εξαερώθηκε λίγο πριν φτάσει στο έδαφος. Μετά και τη σημερινή βροχή μετεωριτών πάντως δημιουργεί ερωτήματα γιατί τέτοιου είδους φαινόμενα «προτιμούν» τη Ρωσία.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως ο αστεροειδής φαίνεται να είναι ένα κινούμενο χρυσωρυχείο, όπως είδαμε και σε άλλη ανάρτησή μας...

Ακολουθούν δύο video της NASA, σχετικά με το πέρασμά του:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου